O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA ZAMON KATEGORIYASINING QIYOSIY TAHLILI - Xudoyberdiyeva Dilfuza Alisher qizi; Amanullayeva Kamola Muminovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada agglyutinativ tuzilishga ega bo‘lgan o‘zbek tili va asosan analitik xarakterdagi ingliz tilida fe’l zamonlari kategoriyasining funksional-semantik xususiyatlari qiyosiy-tipologik planda tadqiq etilgan. Har ikki tildagi o‘tmish, hozirgi va kelgusi zamon shakllarining strukturaviy bo‘linishi, lisoniy ifodalanish usullari hamda ularning harakat tarzi va modallik kategoriyalari bilan o‘zaro munosabati tizimli tahlil qilingan. Ingliz tilidagi to‘rtburchak mantiqiy matritsaga asoslangan analitik zamon tizimi o‘zbek tilining boy va chiziqli xarakterga ega bo‘lgan morfologik affiksatsiya imkoniyatlari bilan chog‘ishtirilib, ularning o‘zaro funksional muvofiqliklari va spetsifik farqlari aniqlangan. Tadqiqot natijalari xorijiy tillarni o‘qitish metodikasi, qiyosiy grammatika kurslari hamda tarjima nazariyasi amaliyoti uchun muhim asos bo‘lib xizmat qiladi.