OQAVA SUVLARNI TOZALASHDA MIKROSUVO‘TLARDAN FOYDALANISHNING SAMARADORLIGI - Xamroyev Elmurod Ortiqnazarovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada oqava suvlarni biologik tozalashda mikrosuvo‘tlarning qo‘llanilishi, ularning azot va fosfor birikmalarini o‘zlashtirish, organik ifloslantiruvchi moddalarni kamaytirish hamda og‘ir metall ionlarini biosorbsiya qilishdagi samaradorligi tahlil qilingan. Chlorella vulgaris, Scenedesmus obliquus va Spirulina platensis mikrosuvo‘tlari asosidagi tozalash texnologiyalarining ekologik va iqtisodiy afzalliklari yoritilgan. Tadqiqot natijalari mikrosuvo‘tlar oqava suv tarkibidagi azotning 84,9 %, fosforning 86,4 %, COD ning 74,8 % va og‘ir metallarning 80 % dan ortig‘ini kamaytirishga qodir ekanligini ko‘rsatdi. Statistik tahlillar mikrosuvo‘t biomassasi va biogen elementlar konsentratsiyasi o‘rtasida kuchli korrelyatsiya mavjudligini tasdiqladi.