JINOYAT PROTSESSIDA AYBSIZLIK PREZUMPSIYASI VA UNING AMALIY QO‘LLANILISHI - Jalilova Sabrina Hamza qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jinoyat protsessida aybsizlik prezumpsiyasi institutining huquqiy tabiati, uning konstitutsiyaviy asoslari hamda amaliyotda qo‘llanilish xususiyatlari tahlil etiladi. Aybsizlik prezumpsiyasi shaxsni jinoyat sodir etganligi sudning qonuniy kuchga kirgan hukmi bilan isbotlanmaguncha uni aybsiz deb hisoblashni nazarda tutuvchi asosiy huquqiy kafolatlardan biri hisoblanadi. Tadqiqot davomida ushbu prinsipning jinoyat protsessining turli bosqichlarida, xususan, tergov va sud jarayonlarida ta’minlanish darajasi hamda amaliyotda uchraydigan ayrim muammolar yoritiladi. Shuningdek, shaxs huquqlarini himoya qilishda mazkur prinsipning ahamiyati va uni yanada samarali qo‘llash bo‘yicha takliflar beriladi.