TOKNI XOMTOK QILISHNING HOSILDORLIK VA MAHSULOT SIFATIGA TA’SIRI - Raxmatova Feruza Erkin qizi; Beknazarova Dilshoda Alijon qizi; Gulmahamatova Xonzoda Sherali qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tok o‘simligida xomtok qilish agrotexnik tadbirining hosildorlik va uzum mahsuloti sifatiga ta’siri yoritilgan. Xomtok qilish jarayonida ortiqcha novdalar, barglar va hosilsiz shoxlarning olib tashlanishi natijasida o‘simlikning oziqa moddalaridan samarali foydalanishi ta’minlanadi. Bu esa uzum boshlarining yaxshi shakllanishi, rezavorlar hajmining kattalashishi hamda shakar miqdorining ortishiga xizmat qiladi. Shuningdek, tok tuplarining shamollanishi va quyosh nuri bilan ta’minlanishi yaxshilanib, kasallik va zararkunandalar tarqalish xavfi kamayadi. Tadqiqot natijalari xomtok qilishning meva sifati, hosilning bir maromda pishishi va umumiy hosildorlik ko‘rsatkichlarini oshirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi. Mazkur agrotexnik usul uzumchilikda yuqori va sifatli hosil yetishtirishning samarali vositalaridan biri hisoblanadi.