МАҲАЛЛИЙ ВА УМУМИЙ АНЕСТЕЗИЯДАН КЕЙИНГИ ИНГИЧКА ИЧАКДАГИ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАРНИ АЛЦИАН КЎКИ БЎЁҒИ БИЛАН БАХОЛАШ - Тиллаев Саидбек Собир ўғли (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация Маҳаллий ва умумий анестезиядан кейинги ингичка ичакдаги морфологик ўзгаришларни алциан кўки бўёғи билан ўрганиш натижаларига кўра, маҳаллий анестезия секретор ҳужайралар фаоллигини кучайтирган бўлса, умумий анестезияда тескари ҳолат — ҳимоявий муцинларнинг ва кадахсимон ҳужайралар сонининг камайиши кузатилган. Бунда ёш омили ҳам муҳим рол ўйнайди: 9 ойлик каламушларда, ҳар икки ҳолатда ҳам, 3 ойликларга нисбатан ҳимоявий механизмлар кучлироқ намоён бўлган.