TOSHKENT SHAHRINING TARIXIY TOPONOMIKASI - Qodirov Shoxrux Orifjonovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Toshkent shahrining tarixiy toponomikasi, ya’ni shahar hududidagi joy nomlarining kelib chiqishi, shakllanish bosqichlari va tarixiy rivojlanish jarayonlari tahlil qilinadi. Toshkent Markaziy Osiyoning eng qadimiy shaharlaridan biri bo‘lib, uning toponimik tizimi turli tarixiy davrlar, etnik jarayonlar, madaniy aloqalar va siyosiy o‘zgarishlar ta’sirida shakllangan. Maqolada Toshkent nomining etimologiyasi, qadimiy manbalarda uchrashi, shahar mahallalari, darvozalari, mavzelari hamda zamonaviy toponimlarning tarixiy ildizlari ilmiy jihatdan yoritilgan.