ANTIBIOTIKLARGA REZISTENTLIK MUAMMOSI: SABABLARI, OQIBATLARI VA OLDINI OLISH YO‘LLARI - Inomov Husanboy Abdusalom o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Maqolada antibiotiklarga rezistentlik muammosi zamonaviy tibbiyot va jamoat salomatligining eng dolzarb masalalaridan biri sifatida ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Antibiotiklardan keng va ko‘pincha nazoratsiz foydalanish sharoitida bakterial rezistentlikning shakllanish mexanizmlari, uning etiologik omillari hamda klinik va ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari tizimli yondashuv asosida yoritilgan. Tadqiqotda antibiotiklarni qo‘llashga doir klinik ko‘rsatmalar va qarshi ko‘rsatmalar ilmiy asosda tahlil qilinib, ularning buzilishi natijasida yuzaga keladigan salbiy holatlar ochib beriladi. Shuningdek, antibiotiklardan oqilona foydalanish konsepsiyasining nazariy va amaliy ahamiyati asoslanib, antibiotik rezistentligining oldini olish bo‘yicha kompleks ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Olingan natijalar antibiotik rezistentligiga qarshi kurashda sog‘liqni saqlash tizimi subyektlari va aholining mas’uliyatini oshirish muhimligini ko‘rsatadi.