INGLIZ VA O‘ZBEK RAQAMLI MULOQOTIDA TO‘SIQSIZLIK KONSEPTINING VERBAL VA MULTIMODAL IFODASI - Abduvaliyev Maxammatjon Arabovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot ingliz va o‘zbek tillarida raqamli muloqot muhitida to‘siqsizlik konseptining verbal va multimodal reprezentatsiyasini qiyosiy-lisoniy hamda lingvopragmatik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda to‘siqsizlik zamonaviy raqamli makonda faqat texnologik imkoniyat sifatida emas, balki til birliklari, vizual kodlar, interfeys elementlari, semiotik belgilar va kommunikativ strategiyalar o‘zaro integratsiyasi natijasida shakllanuvchi murakkab diskursiv hodisa sifatida talqin etiladi. Tahlillar ingliz tilidagi raqamli platformalarda to‘siqsizlik konsepti asosan funksional aniqlik, foydalanuvchiga yo‘naltirilganlik, standartlashtirilgan terminologiya va ixcham pragmatik formulalar orqali ifodalanishini, o‘zbek tilidagi raqamli muloqotda esa ijtimoiy yo‘naltirilganlik, izohlovchi kommunikativ uslub, madaniy moslashuv hamda foydalanuvchiga yaqinlikni ta’minlovchi verbal birliklar ustunligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijasida ingliz va o‘zbek tillaridagi verbal hamda multimodal vositalarning o‘zaro bog‘liqligini aks ettiruvchi hamda "ijtimoiy ehtiyoj → verbal kodlash → multimodal vizuallashtirish → interaktiv idrok → kommunikativ integratsiya" ketma-ketligiga asoslangan mualliflik konseptual modeli ishlab chiqildi. Mazkur model raqamli kommunikatsiyada to‘siqsizlikni ta’minlashning lingvistik, semiotik va pragmatik mexanizmlarini tizimli ravishda izohlash bilan birga, inklyuziv raqamli platformalarni loyihalash, foydalanuvchi interfeyslarini takomillashtirish hamda raqamli kommunikatsiya bo‘yicha kelgusidagi tadqiqotlar uchun nazariy va amaliy asos vazifasini bajaradi.