QISHLOQ XO‘JALIGI BARQAROR RIVOJLANISHIDA IRRIGATSIYA VA MELIORATSIYA TIZIMLARINING O‘RNI - Foziljonov Baxodir Muzaffar o`g`li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qishloq xo‘jaligi barqaror rivojlanishini ta’minlashda irrigatsiya va melioratsiya tizimlarining tutgan o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda irrigatsiya va melioratsiya tushunchalarining mazmuni ochib berilib, ularning qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, yer va suv resurslaridan oqilona foydalanish hamda ekologik barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, sug‘oriladigan yerlarning meliorativ holatini yaxshilash orqali hosildorlikni oshirish, sho‘rlanish va eroziya jarayonlarini kamaytirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada zamonaviy sug‘orish texnologiyalarini joriy etish, irrigatsiya infratuzilmasini modernizatsiya qilish va melioratsiya tadbirlarini kengaytirish barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirishning muhim omillari sifatida asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari qishloq xo‘jaligida irrigatsiya va melioratsiya tizimlarini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalarni ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.