SURUNKALI KASALLIKLARNI OLDINI OLISHDA ERTA SKRININGNING AHAMIYATI - Nazarova Sh.O.; Ravshanbekova M.U. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada surunkali kasalliklarni oldini olishda samarali vosita sifatida erta skriningning roli batafsil ko’rib chiqiladi. Yuqori xolesterin, gipertoniya, ortiqcha vazn va irsiy moyillik kabi xavf omillarini erta bosqichlarda aniqlashning ahamiyati, shuningdek ushbu omillarning yurak-qon tomir kasalliklari, qandli diabet, onkologik va o’pka patologiyalari rivojlanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Mualliflar erta tashxis kasallanish va o’limni sezilarli darajada kamaytirish, davolash samaradorligini oshirish hamda murakkab tibbiy aralashuvlar zaruriyatini minimallashtirishdagi ilmiy-amaliy ahamiyatiga alohida e’tibor qaratadi. Shuningdek, skrining choralarini sog’liqni saqlash tizimiga integratsiya qilish zarurligi ta’kidlanib, profilaktik skriningning afzalliklari to’g’risida aholi xabardorligini oshirishning muhimligi belgilab qo’yiladi. Maqolada muvaffaqiyatli skrining dasturlarining misollari, ularning jamoat sog’lig’iga ta’siri va amalga oshirishning iqtisodiy manfaatlari tahlil qilinadi. Sog’liqni saqlash xizmatlarining yetarli darajada mavjud emasligi, aholi qamrovining pastligi va xabardorlikning etishmasligi bilan bog’liq to’siqlar muhokama qilinadi. Skrining dasturlarini takomillashtirish bo’yicha tavsiyalar berilgan bo’lib, ular zamonaviy texnologiyalarni joriy etish, shaxsiylashtirilgan yondashuvlar va tibbiyot xodimlari hamda aholi orasida ta’lim tashabbuslarini kengaytirishni o’z ichiga oladi.