СУВ ОМБОРИ ДЕВОРИГА ТАЪСИР ЭТУВЧИ ГИДРОСТАТИК БОСИМ КУЧИНИ АНИҚЛАШ - Рахманова Д.Қ.; Рузимуротов Б.Б.; Зоиров А.А.; Рўзиева Ж.О. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация: Мазкур мақолада сув омборлари ва тўғонларнинг тик девор юзасига сув массаси томонидан кўрсатилаётган гидростатик босимни назарий жиҳатдан аниқлаш масаласи ёритилган. Паскал қонуни ва гидростатик босим тенгламасига асосланган ҳолда, чуқурлик бўйича босим тарқалиш қонуни, девор юзасига тушувчи умумий босим кучининг катталиги ва уни юзага қўйиш нуқтаси (босим марказининг координатаси) аналитик усулда ҳисоблаб чиқилди. Олинган натижалар сонли мисол асосида тасдиқланган бўлиб, гидротехник иншоотларни лойиҳалаштиришда мустаҳкамлик ҳисобларини амалга ошириш учун зарур бўлган асосий формулалар тизимлаштирилди.