GLOMERULONEFRIT: ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI, ZAMONAVIY DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH TAMOYILLARI - Normatova Roxatoy Qo'chqarovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Glomerulonefrit (GN) buyrak glomerulalarining immun yallig’lanish kasalliklari guruhi bo’lib, zamonaviy nefrologiyaning eng dolzarb muammolaridan biri hisoblanadi. Ushbu kasallik dunyo miqyosida surunkali buyrak kasalligi va terminal buyrak yetishmovchiligining asosiy sabablaridan biri sifatida e’tirof etiladi. Glomerulonefrit rivojlanishining asosida immun komplekslarning glomerulyar bazal membranaga cho’kishi, komplement tizimining faollashuvi hamda yallig’lanish mediatorlarining ajralishi natijasida glomerulalar strukturasi va funksiyasining buzilishi yotadi. Natijada proteinuriya, gematuriya, arterial gipertenziya, shish sindromi va glomerulyar filtratsiya tezligining pasayishi kuzatiladi. Maqolada glomerulonefritning epidemiologiyasi, etiologiyasi, immunopatogenezi, klinik ko’rinishlari, zamonaviy laborator va instrumental diagnostikasi hamda xalqaro tavsiyalar asosidagi davolash tamoyillari tahlil qilingan. Shuningdek, kasallikni erta aniqlash, morfologik tekshiruvlardan foydalanish va individual davolash strategiyasining klinik ahamiyati yoritilgan.