EKSUDATIV-KATARAL DIATEZLAR: ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI, KLINIK XUSUSIYATLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI - Normatova Roxatoy Qo'chqarovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Eksudativ-kataral diatez (EKD) – bu asosan erta yoshdagi bolalarda uchraydigan, organizmning allergik va yallig‘lanish reaksiyalariga moyilligi bilan tavsiflanadigan konstitutsional holatdir. Mazkur holat immun tizimi va modda almashinuvi jarayonlarining funksional yetilmaganligi natijasida yuzaga keladi. Eksudativ-kataral diatez teri va shilliq qavatlarda ekssudativ-yallig‘lanish o‘zgarishlari, atopik dermatit, seboreya, intertrigo, tez-tez uchraydigan respirator infeksiyalar va allergik kasalliklarga moyillik bilan namoyon bo‘ladi. Maqolada eksudativ-kataral diatezlarning epidemiologiyasi, etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostikasi, zamonaviy davolash tamoyillari va profilaktik chora-tadbirlari ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilindi. Kasallikni erta aniqlash, ovqatlanishni to‘g‘ri tashkil etish va kompleks davolashning ahamiyati yoritildi.