KICHIK YOSHDAGI O‘QUVCHILARNING NUTQIY KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH METODIKASIGA DOIR USULLAR - Karimova Shaxloxon; Zohidova Zulayho (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yozma matn ustida ishlash orqali nutqiy kompetensiyalarni rivojlantirish masalasi yoritilgan. Tadqiqotda yozma nutqning mazmuni, tuzilishi va ahamiyati tahlil qilinib, uning shaxsning kommunikativ kompetensiyasini shakllantirishdagi o‘rni asoslab berilgan. Muallif tomonidan yozma matn bilan ishlashning samarali metod va usullari ko‘rsatib berilgan bo‘lib, ular o‘quvchi va talabalar nutqini rivojlantirishga xizmat qiladi. Maqolada yozma matn ustida ishlash jarayonida tahlil, qayta ishlash, mustaqil fikr bayon etish, matn yaratish ko‘nikmalarini shakllantirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, nutqiy kompetensiyani rivojlantirishda zamonaviy pedagogik yondashuvlar, interfaol metodlar va feedback (teskari aloqa) mexanizmlarining ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, yozma matn bilan tizimli ishlash o‘quvchilarning og‘zaki va yozma nutqini rivojlantirish, ularning fikrni aniq va mantiqan ifodalash qobiliyatini shakllantirishda samarali vosita ekanligi aniqlangan. Maqola natijalari ta’lim jarayonida qo‘llash uchun amaliy ahamiyatga ega.