O‘ZBEK XALQ MUSIQA IJODIYOTINING TASNIFI VA UNI MUSIQA TA’LIMIDA O‘RGATISHNING ILMIY-PEDAGOGIK AHAMIYATI (Q. B. Panjiyevning “O‘zbek xalq musiqa ijodi” o‘quv qo‘llanmasi asosida - Amonova Munisa Shavkat qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Q. B. Panjiyevning “O‘zbek xalq musiqa ijodi” o‘quv qo‘llanmasi asosida o‘zbek xalq qo‘shiqchilik ijodiyotining tasnifi, mahalliy uslublar tizimi, musiqiy-she’riy tuzilishi va ularni musiqa ta’limida o‘rgatishning pedagogik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda xalq qo‘shiqlari faqat badiiy-estetik hodisa emas, balki xalqning tarixiy xotirasi, urf-odatlari, mehnat faoliyati, marosim madaniyati va ma’naviy qadriyatlarini saqlovchi muhim ijtimoiy-madaniy manba sifatida talqin etiladi. Muallif qo‘llanmada o‘zbek xalq qo‘shiqlarini oilaviy marosim, mehnat, mavsumiy, diniy va erkin mavzuli aytimlar doirasida tizimlashtiradi. Shuningdek, qo‘llanmada 1965–2010-yillar davomida olib borilgan musiqiy-folklor ekspeditsiyalari natijalari, mahalliy aholi orasida amaliy “iste’mol”da bo‘lgan kuy-qo‘shiqlar va ularning etnologik hamda etnografik jihatlari yoritilgan. Maqolada mazkur manbaning oliy ta’lim muassasalarida “Musiqa ta’limi” yo‘nalishi talabalarini xalq musiqa merosi bilan tanishtirish, ularning etnomusiqiy tafakkurini rivojlantirish va ijrochilik kompetensiyasini shakllantirishdagi o‘rni asoslanadi.