SURXON VOHASI ALLALARI VA NIKOH-TO‘Y QO‘SHIQLARINING ETNOMADANIY HAMDA TARBIYAVIY AHAMIYATI (M. Naimovning “Qadim Surxon navolari” to‘plami asosida) - Amonova Munisa Shavkat qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Muzaffar Naimov tomonidan yozib olinib, nashrga tayyorlangan “Qadim Surxon navolari” to‘plamidagi allalar va Surxondaryo nikoh-to‘y marosimi qo‘shiqlarining etnomadaniy, poetik, tarbiyaviy hamda musiqiy-funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. To‘plam Surxon vohasi xalq og‘zaki ijodining muhim namunalari — alla, yor-yor, o‘lan, lapar, kelin salom kabi janrlarni o‘zida jamlagani bilan ahamiyatlidir. Tadqiqotda mazkur qo‘shiqlar xalqning oilaviy-maishiy hayoti, farzand tarbiyasi, nikoh marosimi, ayol ijrochiligi, avlodlar davomiyligi va milliy o‘zlikni anglash jarayonidagi o‘rni nuqtayi nazaridan yoritiladi. Xulosa sifatida Surxon vohasi qo‘shiqlarini raqamlashtirish, nota va audio shaklida ilmiy kataloglashtirish, ularni musiqa ta’limi jarayoniga kiritish zarurligi asoslanadi.