SURXON VOHASI XALQ QO‘SHIQLARINING JANRIY-TIPOLOGIK VA ETNOMUSIQIY XUSUSIYATLARI Muzaffar Naimovning “Surxon qo‘shiqlari” (III-qism) to`plam materiallari asosida - Amonova Munisa Shavkat qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Muzaffar Naimov tomonidan tuzilgan “Surxon qo‘shiqlari. III-qism” o‘quv qo‘llanmasida berilgan xalq qo‘shiqlari janriy-tipologik, ijro konteksti va etnomusiqiy xususiyatlari nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Surxon vohasiga xos to‘y marosim qo‘shiqlari, Navro‘z sayli aytimlari, mavsumiy-mehnat qo‘shiqlari, yilnoma-taqvim qo‘shiqlari hamda lirik-maishiy qo‘shiqlarning ijro shakli, vazifasi, lokal xususiyatlari va pedagogik ahamiyati ochib beriladi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, Surxon vohasi xalq qo‘shiqlari marosim, mehnat, taqvimiy davr va maishiy munosabatlar bilan bevosita bog‘langan sinkretik madaniy hodisa bo‘lib, ularning ta’lim jarayonida qo‘llanishi talabalar folklor tafakkuri, ijrochilik madaniyati va milliy musiqiy identifikatsiyasini shakllantirishda muhim vosita bo‘la oladi.