YUQORI KUCHLANISHLI KABELLAR IZOLYATSIYASINI DIAGNOSTIKA QILISHNING ZAMONAVIY USULLARI - Tolipova Surayyo Baxodirovna,; Abduxalilov Abdulatif Abdujalil o'g'li,; Odiljonov Xumoyun Xondamir o'g'li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yuqori kuchlanishli (35 kV va undan yuqori) elektr kabellarining izolyatsiya tizimini diagnostika qilishning zamonaviy usullari va texnologiyalari tahsil qilinadi. Kabel izolyatsiyasining holati energiya uzatishning ishonchliligi va xavfsizligini belgilovchi asosiy omil bo‘lib, vaqt o‘tishi bilan yemirilishi, qarishi va nuqsonlarning paydo bo‘lishi keng ko‘lamli uzilishlar va qimmatli ta’mirlash ishlariga olib kelishi mumkin. Maqolada izolyatsiya diagnostikasining an’anaviy va innovatsion usullari, jumladan, qisman razryadlar (partial discharge - PD) monitoringi, dielektrik spektroskopiya, termovizion nazorat, tanadagi to‘lqin reflektometriyasi (TDR) va optik tahlil usullari tizimli tahlil qilinadi.