KLIMAKTERIK VA REPRODUKTIV YOSHDAGI AYOLLARDA UROGENITAL KANDIDOZ UCHRASH HOLATINI MIKROSKOPIK SURTMA YORDAMIDA BAHOLASH - Kurbanova Zumrad Chutbayevna,; Karimova Aziza Anvarovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Inson tanasining turli muhitlarida yashovchi mikroorganizmlar jamoasi mikrobiot deb nomlanadi. Mikroorganizmlar ayniqsa inson tanasining sekretsiya mahsulotlari so‘lak, siydik, balg’am, vaginal suyuqliklarda hayot kechiradi. Katta yoshli odamning o‘rtacha 1-1.5 kg massasini mikrobiot tashkil qiladi. Kandidalar ba‘zan inson normal mikrobioti tarkibida uchrasada  ayniqsa so‘ngi  o‘n yillikda  ushbu mikroorganizmlarning ayrim turlari ko‘pgina kasalliklarga sabab bo’lishi kuzatilmoqda. Ular bemorlarda uroginetal trakt sohasida qichishish, giperemiya, shish, tvorogsimon ajralmalar va noqulaylik hissini keltirib chiqaradi. Ushbu mikroorganizmlarning ko‘payishi ko‘pgina omllarga bog‘liq. Masalan: jins, yosh, antibiotik va gormonal preparatlar qo‘llash, uroginetal trakt anomaliyalari, endokrin tizim kasalliklari, xirurgik muolajalar va boshqalar.