DAVLAT ULUSHI BOR KORXONALARNING MOLIYAVIY BARQARORLIGINI TA’MINLASH («O’ZBEKISTON TEMIR YO’LLARI» AJ MISOLIDA) - Safarov Komil To'lqinovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada davlat ulushi bor korxonalarda moliyaviy barqarorlikni ta’minlashning nazariy-amaliy asoslari O`TY AJ misolida tahlil qilinadi. Likvidlik, moliyaviy leveraj, rentabellik va naqd pul oqimlari ko’rsatkichlari hamda stress-ssenariylar (foiz, valyuta va tarif xatari) orqali barqarorlikni baholash metodikasi taklif etiladi. Natijalarda temir yo’l sohasiga xos kapital sig’imi yuqori loyihalar, tarif siyosati, yo’lovchi tashishda ijtimoiy majburiyatlar va valyuta xatarlari moliyaviy barqarorlikka qanday ta’sir qilishi yoritiladi. Munozara bo’limida korporativ boshqaruvni kuchaytirish, segmentlarni «ring-fensing» qilish, qarz tuzilmasini optimallashtirish, tariflarni indeksatsiya formulasi orqali tartibga solish va samaradorlikni raqamlashtirish orqali oshirish bo’yicha amaliy takliflar beriladi.