INVESTITSION QARORLAR QABUL QILISHDA EKOLOGIK, IJTIMOIY VA BOSHQARUV (ESG) MASALALARI - Nazarova Vasila Rustam qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Bugungi kunda, global iqtisodiyotda ESG (ekologik, ijtimoiy va boshqaruv) tamoyillarining ahamiyati tobora ortib bormoqda. ESG tamoyillari kompaniyalar va investorlar uchun strategik qarorlar qabul qilishda muhim omilga aylangan. Ekologik omillar, masalan, iqlim o‘zgarishi va chiqindilarni kamaytirish, ijtimoiy omillar, xodimlar huquqlari, jamiyat oldidagi mas’uliyat, va boshqaruvning shaffofligi kabi jihatlar, kompaniyaning umumiy muvaffaqiyatiga va investitsion jozibadorligiga ta’sir qiladi. Ushbu tezisda, ESG tamoyillarining investitsion qarorlar qabul qilishdagi o‘rni, uning moliyaviy bozorlar va kompaniyalar faoliyatiga ta’siri, shuningdek, O‘zbekiston moliyaviy bozorlariga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani o‘rganiladi.ESG omillari kompaniyalar va investorlar uchun strategik qarorlar qabul qilishda muhim yo‘nalish hisoblanadi. Ekologik omillar, masalan, iqlim o‘zgarishi va chiqindilarni kamaytirish, kompaniyalar uchun risklarni kamaytiradi va barqaror rivojlanishni ta’minlaydi. Ijtimoiy omillar, masalan, xodimlar huquqlari, jamiyat oldidagi mas’uliyat va turli ijtimoiy muammolarga qaratilgan yondashuvlar kompaniyaning brendini yaxshilashga yordam beradi, bu esa investorlar uchun jozibador imkoniyatlar yaratadi. Boshqaruv omillari esa kompaniyaning rahbariyatining shaffofligi, adolati va samaradorligini ta’minlashga qaratilgan.