“XODIMLARNING DAROMADLARI” (19-son BHXS) STANDARTINI AMALYOTDA QO‘LLASH MASALALARI (“INVEST FINANCE BANK” XOATB MISOLIDA) - Tursunova Shaxlo Sayfillaevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
O‘zbekiston Respublikasida bozor iqtisodiyoti institutlari tobora mustahkamlanib bormoqda. Iqtisodiyotni modernizatsiya qilish, moliya tizimida islohotlarni chuqurlashtirish hamda xalqaro standartlarga moslashish jarayonida bank-moliya sektorining o‘rni beqiyosdir. Ayniqsa, tijorat banklarida buxgalteriya hisobi va moliyaviy hisobotlarni xalqaro talablarga muvofiq yuritish masalasi dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Shu jihatdan xalqaro moliyaviy hisobot standartlari tizimi moliyaviy axborotning shaffofligi, aniqligi va ishonchliligini ta’minlovchi asosiy omil sifatida namoyon bo‘ladi.Xodimlarning daromadlari standartini amaliyotda qo‘llash masalalari, ya’ni xalqaro standartlar bo‘yicha xodimlarning mehnatga haq to‘lash va rag‘batlantirish tizimini hisobga olish, ayniqsa bank sohasida nihoyatda muhimdir. Chunki bank faoliyatining asosiy kuchi inson resurslarida, ularning malakasi, tajribasi va mehnatidan samarali foydalanishda namoyon bo‘ladi. Shu bois xodimlarning daromadlarini hisobga olishda xalqaro standartlarga rioya etish nafaqat moliyaviy hisobotlarning sifatini yaxshilaydi, balki xodimlarning manfaatlarini himoya qilish, ularning mehnat samaradorligini oshirishda ham muhim omil hisoblanadi.