MEXANIK ASFIKSIYA VA CHO‘KISH: SUD-TIBBIY AHAMIYATI VA O‘ZBEKISTON STATISTIKASI - Botirov Abdurasul Babaevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda mexanik asfiksiya va cho‘kish holatlarining sud-tibbiy ahamiyati hamda O‘zbekiston hududida kuzatilayotgan statistik ko‘rsatkichlari tahlil qilinadi. Mexanik asfiksiya turli sabablarga ko‘ra yuzaga kelib, ko‘pincha o‘lim bilan yakunlanadigan xavfli holatlardan biridir. Cho‘kish esa suv havzalarida eng ko‘p uchraydigan favqulodda vaziyatlardan biri bo‘lib, aholining turmush tarziga, yosh xususiyatlariga va xavfsizlik choralariga bevosita bog‘liqdir. Maqolada ushbu hodisalarning sud-tibbiy diagnostikasi, differensial tashxis qo‘yish jarayoni hamda profilaktik choralarning ahamiyati yoritib beriladi.