INKLYUZIV TA'LIM TIZIMINING TAKOMILLASHUVI VA BU TA'LIM MAKTABGACHA TA'LIM TIZIMIDA JORIY ETILGANLIGI - Eshmamatova Setora,; Umirova Shaxruza Nodirbekovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv taʼlim tizimining takomillashuvi dunyo miqyosida taʼlimning eng muhim yoʻnalishlaridan biri sifatida tan olinmoqda. Taʼlim sohasida amalga oshirilayotgan islohotlar, ijtimoiy adolat va tenglik tamoyillariga asoslanib, har bir bolaning – ularning har qanday imkoniyatlari va ehtiyojlarini hisobga olgan holda taʼlim olish huquqini tan olish va taʼminlashga qaratilgan. Inklyuziv taʼlim nazariyasi va amaliyoti bolaning shaxsiy rivojlanish imkoniyatlarini kengaytirish, ijtimoiy integratsiyani chuqurlashtirish va jamiyatda teng huquqli aʼzo sifatida ishtirokini taʼminlashga xizmat qiladi. Shu sababli inklyuziv taʼlim tizimining takomillashuvi taʼlim sifatini yuksaltirish va har bir bolaga o‘z imkoniyatlarini to‘liq ro‘yobga chiqarish sharoitlarini yaratish uchun muhim omil hisoblanadi.