URUG' MEVALI EKINLARDA KLON PAYVANDTAGLARNING AHAMIYATI VA AFZALLIKLARI - O.O.Ramazonov,; A.H.Zoyirov, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Urug‘ mevali ekinlar seleksiyasi va intensiv bog‘dorchilik tizimida klon payvandtaglarning qo‘llanilishi muhim ahamiyat kasb etadi. Klon payvandtaglar vegetativ usulda ko‘paytirilishi tufayli genetik barqarorlikni ta’minlaydi hamda navlarning biologik xususiyatlarini to‘liq saqlab qoladi. Ular tuproq-iqlim sharoitiga moslashuvchanligi, vegetatsiya davrini tartibga solishi, hosildorlikni barqaror oshirishi, mevalarning sifat ko‘rsatkichlarini yaxshilashi va ekinlarning kasalliklarga chidamliligini ta’minlashi bilan alohida ajralib turadi. Shu boisdan, urug‘ mevali ekinlar yetishtirishda klon payvandtaglardan foydalanish zamonaviy bog‘dorchilikning asosiy omillaridan biri hisoblanadi.