FONETIK VA SINTAKTIK MUAMMOLAR MARKAZIDA: TURIZM MATNLARINI TARJIMA QILISHDAGI MADANIY-LINGVISTIK O'ZIGA XOSLIKLAR TAHLILI - Mamajonov Oybek Rauf jon o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezis globallashuv davrida turizm matnlarining tarjima jarayonida yuzaga keladigan fonetik va sintaktik muammolarni chuqur tahlil qilishga qaratilgan. Turizm sohasi kross-madaniy kommunikatsiyaning dinamik maydonchasi bo'lib, uning matnlari nafaqat informativ, balki persuaziv va hissiy-emotsional yukni ham tashuvchi diskurs hisoblanadi. Tarjima jarayonida manba tildagi fonetik go'zallik, ritm, jarangdorlik kabi elementlarni maqsad tilga yetkazishda, shuningdek, murakkab sintaktik konstruksiyalarni, iboralarni va madaniy-o'ziga xos jumlalarni ekvivalent darajada moslashtirishda jiddiy qiyinchiliklar yuzaga keladi. Bu tadqiqot ushbu muammolarning lingvistik va madaniy ildizlarini ochib berish, ularning turizm mahsulotining qabul qilinishiga ta'sirini baholash hamda ularni yechishga qaratilgan nazariy va amaliy strategiyalarni taklif qilishni maqsad qilgan. Tadqiqot lingvistik va madaniy-semiotik yondashuvlarni integratsiyalash orqali turizm diskursining o'ziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda tarjima nazariyasiga hissa qo'shishga intiladi.