ICHKI YONISH DVIGATELLARINING YONISH KAMERASINI OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Isaqov Alisherjon Abdumustalim o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola ichki yonish dvigatellarining (IYD) yonish kamerasini optimallashtirish usullarini tizimli va ilmiy asosda ko‘rib chiqadi. Maqolada yonish kamerasining geometriyasi, piston koronkasi shakli, valflar va yoylanma oqimlar (swirl, tumble), yonilg‘i purkash strategiyalari (DI, PFI), turbulensiyani boshqarish, issiqlik almashinuvi va detonatsiyani cheklash kabi jihatlar batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, kompyuter simulyatsiyalari (RANS, LES), optik tajribalar, ko‘p-maqsadli optimallashtirish metodlari (NSGA-II, RSM), va ishlab chiqarish cheklovlari bilan muvofiqlashtirish usullari taklif etiladi. Maqola nazariy asoslar, amaliy tavsiyalar va kelajakdagi yo‘nalishlarni o‘z ichiga oladi.