CHAQIRIQQACHA TAYYORGARLIK DARSLARIDA ZAMONAVIY PEDAGOGIK TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH - Alijonov Bahtiyor Xoshimovich,; Nuriddinov Diyorjon Dilshodjon oʻgʻli,; Xolmatov Diyorbek Qoʻziboy oʻgʻli,; Abdumutalibov Xurshidbek Farxodjon oʻgʻli, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada chaqiriqqacha tayyorgarlik darslarida zamonaviy pedagogik texnologiyalarni qo‘llashning nazariy-metodologik asoslari, ularning ta’lim jarayonidagi innovatsion ahamiyati hamda o‘quvchilar harbiy-amaliy kompetensiyalarini shakllantirishdagi roli ilmiy yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda interaktiv metodlar, modul asosidagi ta’lim, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, kompetensiyaga yo‘naltirilgan yondashuv, problemali ta’lim va simulyatsion mashg‘ulotlar kabi pedagogik texnologiyalarni chaqiriqqacha tayyorgarlik faniga integratsiya qilish mexanizmlari yoritiladi.Maqolada zamonaviy texnologiyalar yordamida o‘quvchilarning harbiy-jismoniy tayyorgarligi, taktik fikrlashi, tezkor qaror qabul qilish qobiliyati hamda xavfsizlik madaniyatini rivojlantirish jarayonlari ilmiy-tahliliy asosda o‘rganiladi. Shuningdek, o‘quv mashg‘ulotlarining samaradorligini oshirish uchun pedagogik monitoring, formatif baholash, refleksiv tahlil, motivatsion mexanizmlar va o‘quvchi shaxsiga yo‘naltirilgan yondashuvning amaliy afzalliklari asoslab beriladi.Tadqiqot natijalari chaqiriqqacha tayyorgarlik darslarida innovatsion pedagogik texnologiyalarni kompleks qo‘llash ta’lim sifatini oshirishi, o‘quvchilarning harbiy-vatanparvarlik kompetensiyalarini mustahkamlashi va zamonaviy chaqiriq talablariga mos kadrlarni tayyorlashda muhim omil bo‘lib xizmat qilishini ko‘rsatadi.