O‘SMIRLARDAGI DEVIANT XULQNING PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY ASOSLARI - Butayeva Umida Alibayevna; Tugalova Malika Erkinboy qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘smirlardagi deviant xulqning psixologik, ijtimoiy va madaniy omillari tahlil qilingan. O‘smirlik davrida yuz beradigan gormonal o‘zgarishlar, emotsional beqarorlik, identifikatsiya inqirozi va shaxsiy ehtiyojlar ham deviant xulqqa moyillikni kuchaytirishi ko‘rsatilgan. Shuningdek, oiladagi nosog‘lom muhit, tengdoshlar guruhi bosimi, maktabdagi muvaffaqiyatsizliklar va ommaviy axborot vositalarining salbiy ta’siri deviant xulq shakllanishida muhim o‘rin tutishi yoritilgan. Tadqiqot o‘smirlar o‘rtasida eng ko‘p uchraydigan deviant xulq turlari — agressiya, intizom buzilishi, giyohvand moddalar sinovi, vandalizm va o‘ziga zarar yetkazish kabi holatlarni ham ko‘rsatib o‘tadi. Maqolada deviant xulqning oldini olishda oila, maktab va jamiyatning birgalikda kompleks yondashuvi zarurligi ta’kidlanadi. Ushbu ish o‘smirlik psixologiyasi, pedagogika va ijtimoiy ish sohasida amaliy ahamiyatga ega.