XIX ASR OXIRI – XX ASR BOSHLARIDA XORAZM ADABIY MUHITI VA HABIBULLO OXUND (HABIBIY) IJODINING TADQIQI - Kentayeva Gulmira Ismadiyarovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Xorazm vohasida shakllangan  adabiy  muhit,  Muhammad  Rahimxon  II  Feruz  homiyligi  ostida rivojlangan ijodiy jarayonlar hamda shu davr vakili Habibullo Oxund (Habibiy)ning hayoti va ijodi ilmiy tahlil qilingan. Tazkira manbalari, xususan, Tabibiy va Laffasiy asarlaridagi  ma’lumotlar  asosida  Habibiy  shaxsiyati,  poetik  uslubi  va  tasavvufiy-estetik qarashlari yoritildi. Shoirning “Devoni Habib” qo‘lyozmasining janriy tarkibi, badiiy xususiyatlari va matniy qiymati o‘rganildi. Tadqiqot natijalari Xorazm adabiy maktabining  kam  o‘rganilgan  qirralarini  ochishga,  Habibiy  merosining  ilmiy muomalaga kiritilishiga xizmat qiladi.