PROBATSIYA XIZMATINING JAMIYAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI O‘RNI: TAHLIL VA ISTIQBOLLAR - Xursanova Zarina Anvarovna,; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Probatsiya tizimi - jinoiy jazolarni ijro etishning muqobil mexanizmi sifatida, shuningdek,  jinoyatchilarni  jamiyatga  qayta  moslashtirish  va  qayta  jinoyatchilik darajasini  kamaytirish  vositasi  sifatida  katta  ahamiyatga  ega.  Mazkur  tadqiqotda O‘zbekiston  va  Buyuk  Britaniya  tajribalari  asosida  probatsiya  faoliyati,  uning samaradorligini oshirish yo‘llari, nazorat ostidagi shaxslarning reabilitatsiyasi va ochiq elektron axborot tizimlari orqali ma’lumotlarni boshqarish masalalari tahlil qilinadi. Xorijiy  va  mahalliy  qonunchilik,  shuningdek,  so‘nggi  besh  yil  ichidagi  Buyuk Britaniya probatsiya statistikasi asosida tizimning samaradorligi va ijtimoiy ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari probatsiya xizmatining rivojlanishi, reabilitatsiya standartlarini  joriy  etish  va  jamoatchilik  nazoratini  kuchaytirish  bo‘yicha  ilmiy  va amaliy tavsiyalarni shakllantirishga yordam beradi.