MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR IJTIMOIYLASHUVI JARAYONI VA UNGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLAR - Yarashova Sitora Yermamatovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ijtimoiylashuv tushunchasining ilmiy-nazariy asoslari hamda uning maktabgacha yoshdagi bolalar rivojlanishidagi o‘rni har tomonlama tahlil qilingan. Ijtimoiylashuv atamasining kelib chiqishi, fan doirasida shakllanishi va turli olimlar tomonidan berilgan talqinlar yoritilgan. Tadqiqotda bolalar ijtimoiylashuvining uzluksiz jarayon ekanligi, ushbu jarayonning dastlabki va eng muhim bosqichi aynan maktabgacha yosh davriga to‘g‘ri kelishi asoslab berilgan.Maqolada bolalar ijtimoiylashuviga ta’sir etuvchi asosiy omillar — oila, tengdoshlar guruhi, maktabgacha ta’lim tashkilotlari, milliy madaniyat, axborot muhitlari hamda psixologik xavfsizlikning ahamiyati ilmiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Shuningdek, ijtimoiylashuvning bosqichlari va mexanizmlari (I.P. Podlasiy tasnifi asosida) tahlil qilinib, 5–7 yoshli bolalar uchun xos bo‘lgan yetakchi mexanizmlar aniqlangan.