VENGRIYA MUSIQA TA’LIM TIZIMI - Raimova Dilfuza Maxamatsaliyevna,; Soyibova Dilnavoz Kimsanboy qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Vengriyaning zamonaviy musiqa ta’limi tizimi, uning shakllanishi va rivojlanishida muhim o‘rin tutgan pedagogik an’analar tahlil qilinadi. Xususan, Zoltan Kodaly tomonidan ishlab chiqilgan “Kodaly metodi”ning mazmuni, uning nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi yoritiladi. Vengriya boshlang‘ich va o‘rta maktablarida musiqa savodi, xor madaniyati va musiqiy eshituvni rivojlantirishga yo‘naltirilgan o‘quv dasturlarining o‘ziga xos jihatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, musiqa ta’limining davlat siyosati darajasida qo‘llab-quvvatlanishi, musiqiy maktablar va konservatoriyalar tizimi, pedagoglar tayyorlash jarayoni haqida ma’lumot beriladi.