BULUTLI TEXNOLOGIYALAR (CLOUD COMPUTING) VA ULARNING AMALIY QO‘LLANILISHI - O.L.Ochilov, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bulutli texnologiyalar (Cloud Computing) tushunchasi, ularning asosiy xususiyatlari va xizmat ko‘rsatish modellari tahlil qilingan. Bulutli texnologiyalarning IaaS, PaaS va SaaS turlari hamda ommaviy, xususiy va gibrid bulut infratuzilmalari yoritib berilgan. Shuningdek, mazkur texnologiyalarning ta’lim, biznes, sog‘liqni saqlash va davlat boshqaruvi sohalaridagi amaliy qo‘llanilishi ko‘rib chiqilgan. Maqolada bulutli texnologiyalarning afzalliklari bilan bir qatorda, axborot xavfsizligi va ma’lumotlar maxfiyligi bilan bog‘liq muammolar ham tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari bulutli texnologiyalarni joriy etish orqali axborot tizimlari samaradorligini oshirish mumkinligini ko‘rsatadi.