SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA INGLIZ–XITOY TARJIMA TIZIMLARI TAHLILI - Ne’matullayeva Amina, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sun’iy intellekt texnologiyalari asosida yaratilgan ingliz–xitoy mashina tarjima tizimlarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda neyron tarmoqlar, chuqur o‘rganish (deep learning) va tabiiy tilni qayta ishlash texnologiyalariga asoslangan tarjima modellarining ishlash mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Ingliz va xitoy tillari o‘rtasidagi leksik, grammatik va madaniy farqlarning mashina tarjimasi sifatiga ta’siri aniqlanadi. Shuningdek, zamonaviy tarjima tizimlarining afzalliklari, cheklovlari hamda inson tarjimasi bilan qiyosiy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt asosidagi tarjima tizimlarini takomillashtirish va ularni amaliyotda samarali qo‘llashga oid ilmiy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi.