МАИШИЙ ШОВҚИН БИЛАН БОҒЛИҚ МАЪМУРИЙ ҲУҚУҚБУЗАРЛИКЛАР: ТУШУНЧА, ҲУҚУҚИЙ АСОС ВА ПРОФИЛАКТИКА МЕХАНИЗМЛАРИ - Одиров Қувондиқ Олимқул ўғли,; Ниматов Шерзод Ниматжонович, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аннотация: Ушбу мақола Ўзбекистон Республикасида маиший шовқин билан боғлиқ маъмурий ҳуқуқбузарликларнинг тушунчаси, ҳуқуқий асослари ва уларнинг профилактикаси масалаларига бағишланган. Маиший шовқин фуқароларнинг осойишталиги ва соғлиғига салбий таъсир кўрсатувчи ижтимоий муаммо сифатида таҳлил қилинади. Маъмурий жавобгарлик тўғрисидаги кодекснинг 192-, 192¹-, 183- ва 87-моддалари асосида ҳуқуқий тартибга солиш механизмлари кўриб чиқилади. Профилактика инспекторларининг якка тартибдаги профилактикадаги роли, “Обод ва хавфсиз маҳалла” тамойили доирасидаги чора-тадбирлар ва умумий профилактика тизимининг самарадорлиги таҳлил қилинади. Глобал ва маҳаллий мисоллар келтирилган ҳолда, соҳани такомиллаштириш бўйича таклифлар (тунги вақт чегараларини кенгайтириш, тарғибот ва ҳамкорликни кучайтириш) берилади. Мақола фуқароларнинг тинч дам олишини таъминлаш ва жамиятда ўзаро ҳурмат муҳитини шакллантиришда комплекс профилактика ёндашувининг аҳамиятини таъкидлайди.