SHAXSLARARO MUNOSABATLARDA MANIPULYATSIYANING IJOBIY VA SALBIY TOMONLARI - Abdusatorova Jasminabonu Rashit qizi,; Sobirova Feruza Islomjon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaxslararo munosabatlarda uchraydigan manipulyatsiya fenomeni, uning mohiyati hamda turli vaziyatlardagi o‘rni keng tahlil qilingan. Manipulyativ ta’sirning ijobiy jihatlariga nizolarning oldini olish, insonlarni maqsad sari yo‘naltirish, tarbiyaviy jarayonni qo‘llab-quvvatlash va psixologik yordam ko‘rsatish kabi omillar kiritilgan. Salbiy tomonlari esa shaxs erkinligini cheklashi, ishonchga putur yetkazishi, ruhiy bosim o‘tkazishi va tengsizlikka asoslangan munosabatlarni yuzaga keltirishi orqali ifodalangan. Muallif manipulyatsiya har doim ham zarar keltirmasligi mumkinligini, biroq uning maqsadi va qo‘llanish usuli to‘g‘ri baholanishi zarurligini ta’kidlaydi. Matnda manipulyatsiyaning ijtimoiy hamda psixologik jihatlari batafsil yoritilib, ushbu jarayonni ongli ravishda boshqarishning ahamiyati asoslab berilgan.