COVID-19 DAN KEYINGI DAVRDA OG‘IZ BO‘SHLIG‘I PATOLOGIYALARI: KLINIK KECHISHI, PATOGENEZI VA STOMATOLOGIK DAVOLASH YONDASHUVLARI - Mo’minova O’.Sh., (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: COVID-19 infeksiyasi butun organizm tizimlariga, jumladan, og‘iz bo‘shlig‘i to‘qimalariga ham uzoq muddatli salbiy ta’sir ko‘rsatishi bilan tavsiflanadi. So‘nggi ilmiy ma’lumotlarga ko‘ra, SARS-CoV-2 virusi og‘iz shilliq qavati, til epiteliysi va so‘lak bezlarida yuqori darajada ekspressiyalangan ACE2 retseptorlari orqali to‘g‘ridan-to‘g‘ri zararlovchi ta’sir ko‘rsatadi. Post-COVID davrida bemorlarda kserostomiya, disgeuziya, aftoz va nekrotik stomatit, og‘iz kandidiozi, gingivit va parodontitning og‘irlashgan shakllari keng uchramoqda.Ushbu ilmiy maqolada COVID-19dan keyingi davrda og‘iz bo‘shlig‘ida kuzatiladigan asosiy patologik holatlar, ularning patogenetik mexanizmlari, klinik belgilari hamda zamonaviy stomatologik diagnostika va davolash yondashuvlari kompleks tarzda yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, post-COVID bemorlarda og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklarining rivojlanishi immunitetning pasayishi, mikrosirkulyatsiya buzilishi, dori