OKSIDATIV STRESS VA UNING HUJAYRA METOBOLIZMIGA TA’SIRI - Tojiyeva Dilnoza Tulqin qizi,; Adizova Maftuna Sadriddin qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada oksidativ stressning biokimyoviy mohiyati, uning hujayra metabolizmiga ko‘rsatadigan ta’siri hamda erkin radikallar va antioksidant tizimlar o‘rtasidagi muvozanatning ahamiyati yoritiladi. Oksidativ stress sharoitida lipidlar, oqsillar va nuklein kislotalarning oksidlanishi natijasida hujayra tuzilmalari zararlanib, metabolik jarayonlar izdan chiqishi ilmiy asosda bayon etiladi. Shuningdek, oksidativ stressning yurak qon tomir kasalliklari, qandli diabet, neyrodegenerativ holatlar va saraton kabi kasalliklar rivojlanishidagi roli tahlil qilinadi. Maqolada antioksidant himoya tizimlarining hujayrani oksidlovchi zararlanishdan himoyalashdagi ahamiyati ham ko‘rsatib beriladi.