INGLIZ HARBIY DISKURSINING GRAMMATIK VA PRAGMATIK XUSUSIYATLARI: BUYRUQBOZLIK, RASMIYLIK VA KODLASHGAN TIL UNSURLARINING TAHLILI - Nosirova Shoiraxon Ulug‘bek qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola ingliz harbiy diskursining grammatik va pragmatik xususiyatlarini batafsil tahlil qiladi. Harbiy nutqda buyruq gaplarning keng qo‘llanilishi, modal fe'llar orqali deontik modallikning ifodalanishi, nominal va elliptik strukturalar, majhul nisbat, murakkab gap turlari, deiksis vositalari hamda qisqartma va akronimlarning pragmatik ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Ingliz harbiy kontekstida buyruqlarning qisqaligi va aniqligi tezkor ijroni ta'minlashga, majhullik orqali obyektivlik va rasmiylikni saqlashga, "we" olmoshi bilan birdamlik g'oyasini ilgari surishga va kodlashgan til unsurlari orqali maxfiy axborot almashinuvini osonlashtirishga xizmat qilishi chuqurroq misollar asosida ko‘rsatiladi. Tahlil ingliz harbiy diskursning lingvistik avtoritet va kuch-qudrat munosabatlarini aks ettirishini ochib beradi.