TRAKTORLAR TRANSMISSIYASI VA UZATMALAR QUTISINI TADQIQ QILISH VA PARAMETRLARINI BOSHQARISHNING ZAMONAVIY USULLARINI TIZIMLI TAHLILI - Toshboyev J.S., (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada traktorlarning transmissiya tizimlari va uzatmalar qutisini tadqiq qilishning zamonaviy yondashuvlari, ularning ishlash samaradorligini oshirish hamda parametrlarni boshqarishning raqamli usullari keng yoritilgan. Tahlil davomida mexanik, gidromexanik va avtomatik transmissiyalarning ishlash prinsiplari, ularning afzallik va kamchiliklari o‘rganilgan. Shuningdek, transmissiya parametrlarini modellashtirish, raqamli boshqaruv tizimlari, sensor tarmoqlari va sun’iy intellekt yordamida optimallashtirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot traktorlarning energiya tejamkorligini oshirish, ishlash barqarorligini ta’minlash va ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish yo‘llariga qaratilgan.