FEOXROMOTSITOMA DIAGNOSTIKASINING MUAMMOLARIGA ZAMONAVIY QARASHLAR - Musayeva Kamola Farhod qizi,; Yangiboyeva Solihabegim Olimjonovna,; Muqumjonova Diyora Murodjonovna,; Negmatova Gulzoda Shuxratovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Feoxromotsitoma - bu buyrak usti bezlarining miya qatlamidagi xromaffin hujayralardan tashkil topgan kam uchraydigan neyroendokrin o‘sma bo‘lib, simpatik paragangliomaning xususiy holati hisoblanadi. Feoxromotsitomaning klassik klinik belgisi - simpato-adrenal kriz bo‘lib, u arterial qon bosimining keskin ko‘tarilishi, taxikardiya, kuchli terlash va vazomotor reaksiyalar bilan namoyon bo‘ladi.Ushbu maqolada kasallikning noklassik boshlanishi bilan kechgan feoxromotsitomaning kam uchraydigan holati tasvirlangan bo‘lib, u nospetsifik simptomlar majmuasi va kasallik manifestatsiyasi vaqtida arterial gipertenziyaning yo‘qligi bilan tavsiflanadi. So‘nggi yillarda xromaffin o‘smalarning irsiy sababi avval taxmin qilinganidek 10% bemorlarda emas, balki ancha ko‘p - 30–42% hollarda aniqlanishi aniqlangan [1,3].