QON GURUHLARI VA ULARNING ANTIGENLARIGA ZAMONAVIY QARASHLAR - Normuxammadova Nozima,; Umarova Tamila Abdufattoyevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Donor va retsipient o‘rtasidagi eritrotsit antigenlari bo‘yicha nomutanosiblikning klinik ahamiyati juda yuqori, chunki gemoliz odatda turli darajadagi og‘irlikdagi a’zolar va funksional buzilishlar bilan kechadi. Eritrotsit antigenlarining aksariyati aynan posttransfuzion asoratlar (PTO) yoki yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning gemolitik kasalligi (YTK) sabablarini o‘rganish jarayonida aniqlangani bejiz emas. Bu holatlar homilaning otadan meros bo‘lib o‘tgan eritrotsitlari bilan onaning alloimmun sensibilizatsiyasi natijasida yuzaga keladi [1,2,3].