ҚАТЛАМНИ ГИДРАВЛИК ЁРИШ ИШЛАРИ ДАВОМИДА НЕФТЬ ВА ГАЗ ҚУДУҚЛАРИДАГИ ҚУВУРЛАРГА ТАЪСИР ЭТУВЧИ САЛБИЙ КЎРСАТКИЧЛАР - Олимов Бекзод Тоирович, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация: Нефт ва газ  қазиб чиқариш конларини геологик тузилиши, ўтказувчанлиги ва коллекторлик хусусиятлари мураккаб бўлган қудуқларда газ оқимини фаоллаштириш ва углеводород маҳсулотларини қазиб олишни кўпайтириш учун бир қанча технологик жараёнлар мавжуд бўлиб, булардан бири  қатламни гидравлик ёриш  ишларини амалга ошириш хисобланади. Нефт ва газ сохасида гидравлик ёриш бу нефт ёки газ мавжуд қатламларни табий ўтказувчанлиги паст бўлган тоғ жинсларида сўнъий ёриқлар ҳосил қилиш орқали углеводородларни қудуқга оқиб келишини таъминлайдиган технология. Нефт ва газ казиб чикаришнинг, ишлаб чиқариш жараёнларининг узлуксизлигини таъминлаш учун, соҳага юқори самарадор ускуна ва янги технологияларни жалб қилиниши керак.