PLEVRA BO‘SHLIG‘IDA SUYUQLIK VA PNEVMOTORAKSNI FIZIK TEKSHIRUVDA FARQLASH: KLINIK ALGORITM VA AMALIY NATIJADORLIK - Xushimov Abbos Anvar o‘g‘li,; Mustafoyeva Zuhra Ilxom qizi,; Mamanazarova Umida Abdisayid qizi,; Tairov Doston Rustamovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya.  Plevra bo‘shlig‘ida suyuqlik to‘planishi (plevral effuziya) va pnevmotoraks klinik jihatdan o‘xshash  hansirash, ko‘krak og‘rig‘i, nafas shovqinlarining pasayishi belgilar bilan namoyon bo‘lishi mumkin. Birlamchi bo‘g‘inda tezkor va to‘g‘ri farqlash shoshilinch yordam, yo‘naltirish va keyingi tekshiruv taktikasini belgilaydi. Ushbu maqolada plevral effuziya va pnevmotoraksni fizik tekshiruv (ko‘zdan kechirish, palpatsiya, perkussiya, auskultatsiya) asosida ajratishning amaliy imkoniyatlari tahlil qilinadi hamda “xavfli holatni erta tanish” tamoyiliga tayangan klinik algoritm taklif etiladi. Algoritmning markaziy g‘oyasi birinchi bosqichda hayot uchun xavfli “tarang pnevmotoraks” ehtimolini klinik belgilar orqali istisno yoki tasdiqlash, ikkinchi bosqichda perkussiya xarakteri (giperrezonans–timpanizmga moyillik yoki “toshdek bo‘g‘iq” tovush), ovoz titroqi va nafas shovqinlarining tarqalish zonalari asosida etiologik yo‘nalishni aniqlash, uchinchi bosqichda esa imkon bo‘lsa plevra ultratovushi va ko‘krak qafasi rentgenografiyasi bilan tasdiqlashdir. Zamonaviy tavsiyalar plevral patologiyalarda tasviriy tekshiruvlar, xususan ultratovushning xavfsizlik va aniqlikni oshirishdagi rolini ta’kidlaydi.