YOTOQ YARALARI, ULARNING SALBIY OQIBATLARI VA ULARNING OLDINI OLISH - Ibrohimjonov Ulug`bek, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada yotoq yaralari (dekubital yaralar)ning etiopatogenezi, klinik bosqichlari, patofiziologik mexanizmlari hamda ularning organizmga salbiy oqibatlari ilmiy asosda yoritilgan. Uzoq muddat harakatsizlik natijasida to‘qimalarda qon aylanishining buzilishi, ishemiya va nekroz jarayonlari rivojlanishi tahlil qilingan. Shuningdek, yotoq yaralarining infeksion asoratlari, sepsis xavfi hamda reabilitatsiya jarayoniga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Profilaktik chora-tadbirlar zamonaviy klinik tavsiyalar asosida bayon etilgan.