NEVROLOGIK AMALIYOTDA BOSH OG’RIG’I: KLINIK XUSUSIYATLARI VA DAGNOSTK MEZONLARI - Yakubova Marhamat Mirakramovna; Fayziboyeva Aziza Azizjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada nevrologik amaliyotda keng tarqalgan klinik sindromlardan biri — bosh og‘rig‘ining asosiy klinik xususiyatlari va diagnostik mezonlari tahlil qilinadi. Bosh og‘rig‘ining birlamchi (migren, taranglik tipidagi va klaster) hamda ikkilamchi shakllari o‘rtasidagi differensial jihatlar yoritiladi. Zamonaviy tasnif (ichd-3) asosida klinik baholash mezonlari, anamnez yig‘ishning ahamiyati, “qizil bayroqlar” belgilari hamda instrumental tekshiruv usullarining o‘rni ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, og‘riq sindromining patogenetik mexanizmlari, xususan trigemino-vaskulyar tizim faollashuvi va markaziy sensitisatsiya jarayonlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Maqola bosh og‘rig‘ining erta tashxisi va samarali boshqaruvi uchun klinik amaliyotda qo‘llaniladigan asosiy mezonlarni tizimlashtirishga qaratilgan.