BRONXIAL ASTMA DIAGNOSTIKASIGA ZAMONAVIY QARASHLAR - Nurmatova M.A.; Eshankulova Xolida (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Bronxial astma rivojlanishidagi eng muhim omil - atopiya hisoblanadi. Atopiya - bu atrof-muhit allergenlari ta’siriga javoban IgE immunoglobulinini ko‘p miqdorda ishlab chiqarishga irsiy moyillik bo‘lib, u autosom-dominant tarzda, ko‘pincha ona tomondan irsiylanadi. Populyatsion tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, isbotlangan bronxial astmaga ega bo‘lgan bolalar va kattalarning aksariyatida atopiya mavjud. Bronxial astmada genetik omillarga alohida e’tibor qaratiladi: klinik-genealogik tahlil bemorlarning taxminan uchdan birida kasallikning irsiy xarakterga ega ekanini ko‘rsatadi. Hozirgi vaqtda kamida uch guruh genlar ma’lum bo‘lib, ular: allergik sensibilizatsiya va umumiy IgE darajasini nazorat qiluvchi genlar (atopiya genlari), bronxlarning labiligi, ya’ni bronxial giperreaktivlik genlari, bronxial astmada yallig‘lanish rivojlanishini boshqaruvchi genlar uchun mas’uldir [12,13,14].