QANDLI DIABET KASALLIGI BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI PARVARISH QILISH. - Odilova Dilorom Murodilla qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya:Qandli   diabet, qand   kasalligi —organizmda   insulin   tanqisligi   va   moddalar almashinuvi buzilishi natijasida kelib chiqadigan kasallik. Qand kasalligi sharq xalq tabobat tarixida juda qadimdan maʼlum. Abu Ali ibn Sino bu dardga alohida eʼtibor beradi. "Suv qanday ichilgan boʻlsa, shu holda chiqadi", deb yozadi u.  Bemorning koʻp suv ichishi boshqa kasalliklarni ham keltirib chiqaradi va bemor juda ozib ketadi.  Davolarga  toʻxtab  tabib:  "Bemorga  sovuq  mizojli  suyuqliklar  ichir, sovuq jomga sol, nordon ayron ichir, mevalar ber, yalpiz damlab ichir, yaʼni bemorni hoʻlla, sovut", deydi. Qand kasalligi tarixiy tibbiy manbalarga koʻra, nasliy boʻlishi ham mumkin.