YOSHLAR ORASIDA PSIXOTROP MODDALARINING TARQALISHI, TA`SIRI VA UNGA QARSHI HUQUQIY CHORALAR - Shavkatov Elbek Samariddin o`g`li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola yoshlar orasida bugungi kunda muammoga aylangan psixotrop moddalari nima ekanligi ularning qanday usullar bilan tarqalishi va inson salomatligiga ko`rsatayotgan jiddiy salbiy ta`sirlari haqida hamda yoshlar orasida keng tarqalayotgan sintetik psixoaktiv moddalar (xususan, sintetik kannabinoidlar va katinonlar) keltirib chiqarayotgan biologik, ijtimoiy-huquqiy tahdidlarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqot sintetik moddalarning an’anaviy giyohvand moddalardan farqli ravishda markaziy asab tizimiga tezkor va kuchli toksik ta’sirini ilmiy manbalar asosida ochib beradi va ruhiy kasalliklar va og‘ir jismoniy oqibatlarning yoshlarda qisqa muddatda rivojlanishiga sabab bo‘layotgan moddalar xavfidan ogohlantiradi. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston Respublikasining mavjud qonunchilik choralari, jumladan, Jinoyat kodeksining 273-moddasi va Ma’muriy javobgarlik to‘g‘risidagi kodeksning 56-4-moddasi normalari tahlil qilinadi.